ITM: a gazdaságvédelmi akcióterv második fázis öt fő területre koncentrál. Nézzük a részleteket!

A munkahelymegőrzésre, a munkahelyteremtésre, a kiemelt ágazatok megerősítésére, a vállalkozások finanszírozására és a családok és nyugdíjasok védelmére koncentrál a második fázis.

Az öt fő terület intézkedéseire rendelkezésre álló forrás összértéke mintegy 9000-10 000 milliárd forint között lesz 2020-2022 között, ami a GDP 18-20 százaléka. A gazdaságvédelmi akcióterv több fázisból áll, az idén a kiemelt intézkedéseire mintegy 6100 milliárd forint keret áll rendelkezésre.

Az idei intézkedések közül kiemelendő, hogy a kamat- és tőkefizetési moratórium mintegy 3600 milliárd forint keretet nyit meg a vállalkozások számára. A felülről nyitott munkahelyvédelmi bértámogatásra 195 milliárd forintot szánnak, a kutatás-fejlesztésben dolgozók 40 százalékos bérkiegészítésére 32 milliárd forint áll rendelkezésre. Emellett a támogatott hitel-, garancia és tőketermékekre, valamint az adócsökkentésekre, az adminisztráció-egyszerűsítésekre is kiemelt figyelmet fordítanak.

Jelenlegi számítások alapján az adócsökkentések és adminisztráció-egyszerűsítések mintegy 300 milliárd forintot hagynak a gazdaságban, ide értve a 2 százalékpontos szociális hozzájárulási adócsökkentést is.

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében a mikro-, kis- és közép, valamint a nagyvállalkozásoknak munkahelymegtartására és újak teremtésére, a hatékonyság növelésére pályázati támogatásokat indítanak. Első körben 100 milliárd forintot hirdetnek meg, de további források megjelenésére lehet számítani, ha a tapasztalatok ezt indokolják.

Újdonságként került be az átképzési támogatási program, amelyben a munkáját elveszítőknek kívánnak segíteni: májusban induló, 8 hetes ingyenes, a későbbi munkát hatékonyabbá tevő informatikai képzés is ilyen, amely távoktatásban lesz elérhető.

A szakemberek azt jósolják, hogy a koronavírus kapcsán előállt helyzetből várhatóan a gazdaság helyreállítása gyorsabb lesz, mint a 2009-es válságot követően.