Ha megtaláltuk már a célt, amire vagy amiért pályázni szeretnénk és a megfelelő forrást is kiválasztottuk, már „csak” meg kell írni jól a pályázatot, majd miután megnyertük, az elszámolás várat még magára.

De hogyan írjunk pályázatot? Sokaknak gondot okoz, hogyan és mi módon épül fel egy pályázat, hiszen hiába van tapasztalatuk már egy korábbi sikeres projekt kapcsán, ha minden pályázat más és más, más lehet a megírása és más az elszámolása is. Összességében igaznak mutatkozik az a megállapítás, hogy minél többet lehet nyerni egy pályázaton, annál bonyolultabb a pályázati anyag összeállítása, majd a megvalósítása is természetesen.

Ezzel a cikkel abban szeretnénk segíteni a pályázni vágyóknak, hogy a gondolatmenetüket tudatosan felépítve a pályázatok remek lehetőséget adnak ahhoz, hogy külső erőforrások felhasználásával finanszírozzák olyan projektjeiket, amelyek nagyobb tőkét igényelnek, mint amennyi a vállalkozás rendelkezésére áll.

Az első legfontosabb feladat a forrás megtalálása, amely lehet minisztérium, önkormányzat, különböző alapítványok, nemzetközi alapok és persze az egyik legnagyobb, az Európai Unió is, mint rendelkezésre bocsátó szervezet. Az ezek által meghirdetett különböző pályázatok általában a saját oldalaikon jelennek meg elsősorban, de léteznek speciális pályázatfigyelő oldalak is, amelyek egy helyre gyűjtik az aktuális pályázatokat, de érdemes a közlönyöket és a folyóiratokat is forgatni, mert lehet, hogy éppen ott akadunk rá a céljainknak legmegfelelőbb forrásszerzési lehetőségre.

Lényegtelennek tűnő, de nagyon fontos lépés: definiálnunk kell a projektünket, és bár ez fizikailag nem képezi majd részét a beadandó pályázatnak, fontos, hogy logikusan, következetesen felépített gondolatmenettel vágjunk bele a feladatokba. Konkrétumokat kell meghatároznunk és visszamérhető eredményeket kitűzni. Ezután kezdődhet csak meg a pályázat tényleges kidolgozása, mind tartalmilag, mind formailag. Általában ez az a pont, ahol a vállalkozó már biztosan segítséget vesz igénybe, bár sokan már az ötlet felmerülésekor is profi segítséget kérnek, hiszen a cél érdekében a szakértő segítség az esetek legnagyobb részében hatékonynak bizonyul.

Ezután felépítjük a pályázat egyes részeit, s bár minden pályázat más, az biztos, hogy ezeket az alapvető információkat tartalmaznia kell: a szervezet, a célok rövid bemutatása, küldetések, víziók, a projekt konkrét meghatározása, a célok felsorolása, szükséges anyagi és eszközbeli erőforrások részletezése, a projekt lépései és feladatrendszere.

Törekedjünk az átlátható és egyszerű tartalomra, de mindenképpen az időnket nem sajnálva, részletesen fejtsük ki a teendőket és az elérendő célokat a hatékony pályázás céljából. Adjunk hozzá minden olyan információt, amely szükséges lehet az üzleti céljaink bizonyítására, de kerüljük a terjengős fogalmazásokat. Fontos, hogy ne rugaszkodjunk el a valóságtól, de mégis merjünk nagyot álmodni. Jól látható legyen, hogy mennyire megvalósítható, és milyen eredmények várhatóak az egyes lépésekben. Koncentráljunk egy konkrét problémakörre, és olyan eredményeket felmutató programokat tervezni, amelyek beleférnek a pályázati támogatás összegébe és megvalósításuk nem haladja meg a tárgyi, illetve humán eszköztárunkat sem. És itt jön még egy nagyon fontos pont is: a szakértelem megléte. Ugyanis a megfelelő szakmai háttér és tapasztalat híján, hiába van egy jó ötlet és forrás is a rendelkezésre áll, sem a pályázat megírása, sem a később megvalósítás nem lehet sikeres.

Ezeket a szempontokat követve már sokkal nagyobb eséllyel pályázhatunk meg bármilyen erőforrást és biztosak lehetünk abban, hogy egy kis segítséggel, amit egy pályázatíró tapasztalata és szakértelme jelent a pályázatírás során, egy nagyon nagy lépéssel közelebb kerültünk az álmaink megvalósításához.