Felvásárlásokkal készülnek a normál üzletmenet helyreállítására a cégek, derül ki abból a kutatásból, amit több ezer vállalat vezető megkérdezésével készítettek.

A vállalatok 95 százaléka a korábbi évekkel ellentétben, alacsonyabb profitra készül. A bevételi és a jövedelmezőségi célok teljesítése érdekében jelentős átalakításba kezdett a cégek 72 százaléka, és a korábbinál rendszeresebb stratégiai és portfólió-felülvizsgálatokat terveznek: új digitális és technológiai megoldásokba való beruházásokat terveznek elsősorban.

Ami meglepő lehet: középtávon élénkülést feltételez a legtöbb döntéshozó, 56 százalékuk továbbra is tervezi a fúziókat és felvásárlásokat a következő egy év időszakában is. Egy akvizíció során a vezetők 38 százaléka számára a megcélzott vállalat üzleti rugalmassága lesz elsősorban majd a döntő szempont.

A korábbi, 2008-as válságot követő időszak példájából kiindulva, az újra nyíló piacon épp egy felvásárlás segíti hozzá a cégeket, hogy újra megerősödjenek és visszavegyék korábbi pozíciójukat.

Az idei első negyedévben olyan nagy esésen ment keresztül az európai gazdaság, amilyet a világgazdasági válság legmélyebb időszakában sem láthattunk. Az eurózónában 3,8%-kal esett vissza a gazdaság, az Európai Unióban pedig 3,5%-os volt a visszaesés mértéke az idei első negyedévben az előző negyedévhez képest, derült ki az Eurostat előzetes adataiból. Ez volt a legnagyobb visszaesés azóta, hogy az adatok rendelkezésre állnak, vagyis ilyen jelentős mértékű negyedéves alapú zsugorodást még a 2008-2009-es világgazdasági válság időszakában sem láthattunk. A koronavírus-járvány az év elején még csak áttételesen érintette a kontinenst (kínai beszállítói láncok elakadása és a világkereskedelem gyengélkedése), azonban februárban és márciusban már a korlátozó intézkedések hatása is mély nyomot hagyott az EU gazdaságán.
Várhatóan a második negyedévben is kifejezetten mély lesz a visszaesés, nagyobb, mint az első negyedévben, hiszen a koronavírus-járvány miatt ebben az időszakban még szigorúbb intézkedéseket vezettek be a kormányok.