A hitel esetén olyan pénzügyi ügyletről beszélünk, mely során a hitelező – amely legtöbbször egy bank – vállalja, hogy pénzt ad az adósnak, esetünkben nekünk. Az adós ezért cserébe megígéri, hogy a hitel összegét kamattal terhelve visszafizeti. Milyen fajtái vannak és milyen biztosítékot adhatunk cserébe érte? Olvasson tovább!

Háromféle hitelfajtáról beszélhetünk: pénzt, árut és szolgáltatást lehet kölcsönözni, mi most azonban csak a pénzzel foglalkozunk. Ha megpróbáljuk felmérni, mire milyen pénzkölcsönt kaphatunk, láthatjuk, hogy egy hiteltípusból akár több fajtát is kínálhat ügyfeleinek a bank, az összes terméken eligazodni pedig szinte lehetetlen feladatnak tűnik. Persze a hiteldömpinget is könnyen átláthatjuk, elég, ha a helyes kérdéseket tesszük fel magunknak:

·       mire kell a hitel?

·       mekkora összegre van szükségünk?

·       mennyi ideig tudjuk zökkenőmentesen visszafizetni a kölcsönt?

Felhasználhatósága alapján két típust különböztetünk meg:
 – szabad felhasználású hitel

– és célhoz kötött hitel.

A szabad felhasználású hitelek esetén a felvett hitelösszeget bármire fordíthatjuk. Pont erre találták ki a szabad felhasználású személyi kölcsönt. Nem kell beszámolnunk, hogy mire költjük a pénzt és nem ellenőrzi senki, hogy tényleg az eredeti célunknak megfelelően használtuk-e fel. A szabad felhasználású hitelt tehát költhetjük műszaki cikkekre, lakásfelújításra, hitelkiváltásra, autóvásárlásra, nyaralásra, orvosi beavatkozásra, amire csak szükségünk van. Legtöbbször a szabad felhasználású személyi kölcsönök vagy szabad felhasználású jelzáloghitelek lehetnek a segítségünkre, ha korlátok nélkül szeretnénk felhasználni a bank pénzét.

Ezzel szemben a célhoz kötött hitelek esetében konkrétan megszabják, mire költhetjük a kölcsönt. Ilyen hitelek például a lakáshitelek vagy az autóhitelek, de akár a már említett személyi kölcsön is lehet célhoz kötött. Ha például felújítanánk a lakást, érdemes hitelt keresni kifejezetten lakásfelújításra. Több tényezőtől is függ, hogy melyik típust érdemes választani. Ára van például a rugalmasságnak: ha szabad felhasználású kölcsönt veszünk fel, a kamat általában magasabb.

Persze biztosítékot is kérhet a bank: a hitelfedezet olyan ingatlan vagy ingóság, amelyet a hitelező biztosítékként kér az adóstól, ha nem látja garantáltnak a hitelösszeg visszafizetését.

Kisebb összegeknél, például egy szabad felhasználású személyi kölcsönnél gyakran elég a jövedelmünkkel felelni. Ingatlanfedezetet jellemzően lakás- és jelzáloghitelekre (innen az elnevezés) kér a hitelező, hiszen ekkor nagyobb, akár több tízmilliós kölcsönösszegről is beszélhetünk, amelynek visszafizetése évtizedekig is eltarthat.

Ha ilyenek nem állnak a rendelkezésünkre, akkor a kezes az adós helyett vállalja teljes vagyonával (akár ingatlantulajdonával is), hogy visszafizeti az adósságot, amennyiben a hitelfelvevő később nem tud fizetni.

Forrás: bank360.hu