A hitel esetén olyan pénzügyi ügyletről beszélünk, mely során a hitelező – amely legtöbbször egy bank – vállalja, hogy pénzt ad az adósnak, esetünkben nekünk. Az adós ezért cserébe megígéri, hogy a hitel összegét kamattal terhelve visszafizeti. Mennyi lehet a hitelösszeg, milyen konstrukciók vannak? Olvasson tovább!

Meghatározhatjuk a hiteltípusokat akár hitelösszeg alapján is, azaz abból kiindulva, hogy mennyi pénzre van szükségünk. Kisebb összegű hitelek esetén fogyasztási kölcsönről beszélünk, amelyeket általában eszközökre fordítunk. Jellemzői:

o   hitelösszeg 500 ezer és 7 millió forint közé esik

o   a futamidő nem haladja meg a 7 évet

o   az igénylés gyors és egyszerű

o   nincs szükség fedezetre és önerőre, azaz saját, már meglévő pénzre az esetek többségében

Nagyobb összeg esetén jelzáloghitelt kell felvennünk, amely merőben más jellemzőkkel bír:

o   általában 10 millió forint feletti kölcsön felvételéről van szó

o   a futamidő 20-25 év is lehet

o   a kamatozás lehet fix, tehát a teljes futamidőre rögzített

o   változó kamatozás esetén pedig 3, 5 vagy 10 éves kamatperiódusonként változó, ami azt jelenti, hogy 3, 5 vagy 10 év elteltével változtathat a bank a kamat mértékén, amelyet a kölcsönre fizetünk.

Ha jelzáloghitelre van szükségünk, többféle konstrukciót is igénybe vehetünk lakáscéljainkhoz:

Építési hitel: ha lakást építenénk, ez lehet a jó választás. A bankok legtöbbször 3-4 szakaszban folyósítanak, a szakaszok elkészültekor értékbecslő méri fel, hogy tényleg megépültek-e a szükséges épületrészek.

Lakásvásárlási hitel: ahogy a neve is mutatja, ez a hitelkonstrukció kifejezetten arra a célra igényelhető, hogy lakást vegyünk, tulajdonjogot szerezzünk egy használt vagy új lakásban. Ezt egy összegben kapja meg az eladó, vagy a letétet kezelő ügyvéd.

Adósságrendező jelzáloghitel: egy ilyen hitellel olcsóbbra cserélhetjük a már meglévő, drága hiteleinket. Ne feledjük azonban, hogy hiába beszélünk egy korábbi hitel kiváltásáról, az új hitelünkkel is ugyanúgy át kell esnünk a hitelbírálaton és az értékbecslés folyamatán, mintha most először igényelnénk hitelt.

Szabad felhasználású jelzáloghitel: ahogy a kisebb összegű változatnál, úgy ingatlanfedezet mellett is kaphatunk szabad felhasználásra kölcsön sokkal több pénzt, amelyből bármit vásárolhatunk anélkül, hogy a bank beleszólna, mire költjük.

Érdemes észben tartani a jelzáloghitelek kapcsán, hogy a bankok nagyon gyakran kérnek önrészt is a hitelhez, amely általában a hitelösszeg 20 százaléka, így ezzel is rendelkeznünk kell, ha vállalkozunk az igénylésre.

Forrás: bank360.hu