Az Európai Bizottság is folyamatosan azon van, hogy enyhítsék a járvány-ügyi pénzügyi problémákat megélő háztartások és vállalkozások helyzetét, így számukra a banki tőke és számviteli szabályok enyhítésével kapcsolatos intézkedési javaslatokat fogadtak el az uniós tagállamok területén.

„A bankrendszer sokat segíthet a válságenyhítésben. Kihasználjuk az uniós bankszabályok rugalmasságát, célzott jogalkotási változtatásokat javaslunk, hogy fenntartsuk a banki likviditást” – jelentette ki Valdis Dombrovskis, az unió végrehajtó testületének alelnöke.

A javaslatok olyan célzott intézkedéseket tartalmaznak, amelyek kiigazítanák a bankok tőkéjére vonatkozó nemzetközi számviteli standardok alkalmazásának ütemezését, ezáltal kedvezőbb elbánásban részesítenék a válság során nyújtott állami garanciákat, továbbá elhalasztanák a tőkeáttételi mutatót kiegészítő tőkepuffer alkalmazásának kezdő időpontját.

Emellett pedig az Európai Bizottság felkérte tagállamainak a bankjait, hogy tartózkodjanak a következőtől: a részvényesek számára osztalék és bónusz kifizetése. Az intézkedések által felszabadított tőkét inkább a gazdaságnak nyújtott hitelezésre használják fel, javasolják.
Ezeket a tőke és a számviteli szabály enyhítéseket átmeneti jellegűnek szánják, enyhítendő a háztartásokra és a vállalkozásokra eső terheket, az intézkedési csomagot az uniós tagállamoknak és az Európai Parlamentnek legkésőbb júniusig kell elfogadnia, hogy életbe léphessen.

De pontosan mi is az az Európai Bizottság és mi a feladata?
Az Európai Bizottság az EU politikailag függetlenséget élvező végrehajtó szerve. Kizárólagos hatáskörébe tartozik az új uniós jogszabályjavaslatok kidolgozása, és ez az intézmény felelős az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa által hozott döntések végrehajtásáért.

Milyen feladatokat lát el a Bizottság?
– Jogszabályjavaslatokat dolgoz ki
– Kezeli és végrehajtja az EU szakpolitikáit és költségvetését
– Érvényt szerez az uniós jogszabályoknak
– Képviseli az Európai Uniót a nemzetközi színtéren