A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetben levő vállalkozásokat segítendő Versenyképesség növelő támogatás kiírásánál a feldolgozóipart és az üzleti szolgáltató központokat jelölték meg, mint a támogatásban résztvevő szektort. De pontosan mit is jelent ez a két fogalom? Kik tartoznak alá? Milyen ágaik vannak? Cikkünkben erre kerestük a választ.

Üzleti szolgáltató központok

A regionális, üzleti szolgáltató központ egy olyan szervezeti egység, amely pénzügyi, emberi erőforrás menedzsmenti, információs technológiai, jogi, beszerzési, marketing, elemző, kutatás-fejlesztési, vagy hasonló szakmai szolgáltatásokat nyújt egy vállalat vagy vállalatcsoport saját belső részlegeinek, vagy külső ügyfeleinek üzleti szolgáltatásként és tevékenységüket jellemzően több országra kiterjedően, minden esetben infokommunikációs technológia alkalmazásával végzik.

Az üzleti szolgáltatások (SSC) fiatal ágazat a magyar gazdaságban, de az elmúlt években „rohamtempóban” fejlődött, kiemelt szerepet játszik a Magyarországra irányuló külföldi befektetésekben. Az üzleti szolgáltató központok (BSC) helyzetét Magyarországon jól jellemzik az alábbi adatok: jelenleg 120 BSC működik hazánkban több mint 55 ezer embert foglalkoztatva, és a bővülés töretlen.

A technológiai fejlődés pedig növelte a hozzáadott érték és a magasabb szintű tevékenységek arányát. Ezzel, az elmúlt évtizedben az SSC-iparág a 2. legnagyobb munkaadóvá vált az országban, és továbbra is dinamikusan fejlődik.

A Business Services Sector kétségkívül a magyar gazdaság egyik zászlóshajójává vált az utóbbi években. Magyarország belső adottságai, növekedési potenciálja, politikai stabilitása és a magasan képzett munkaerő mind hozzájárulnak az ágazat folyamatos fejlődéséhez, amely mára magas szintű érettséget és komplexitást ért el a tevékenységi területén, miközben megőrizte azt a képességét, hogy bevonjon és megtartson tehetségeket és folyamatosan vonzzon új befektetéseket – legyenek azok új jövevények vagy bővítési projektek – a BSC és a BPO piacok területén.

Feldolgozóipar
A feldolgozóipar röviden a nyersanyagok feldolgozását jelenti, hosszabban kifejtve pedig azokat a termeléshez szükséges gépeket és berendezéseket, illetve fogyasztási cikkeket gyártja, amelyeket nap, mint nap használunk. Az anyagi termelés egyik ága, amely az ipari termékeket (a kitermelőipar termékeit vagy a feldolgozóipar más ágának félkésztermékeit), valamint a mezőgazdasági termékeket alakítja át késztermékké vagy esetleg az ipar más ágai számára félkész termékké.


Két nagy ága van: a gépipar (gépeket és berendezéseket állít elő a gazdaság többi ága számára, valamint fogyasztási cikkekkel látja el a lakosságot) és a tömegcikkipar; utóbbihoz tartozik a textilfeldolgozó- és ruházati ipar, élelmiszeripar, bőr- és cipőipar, papír- és nyomdaipar, elektronika.