Igényelhető a mezőgazdasági szektorban dolgozó vállalkozások részére a teljes kamat-, költség- és díjmentes új Agrár Széchenyi Kártya. Mutatjuk, mit lehet tudni róla!

A KAVOSZ közleményében ismerteti: a COVID-19 koronavírus járvány miatt új, kedvezményes feltételrendszerű, emelt hitelösszegű és kiemelt állami kamat- és kezességi díjtámogatásban, illetve költségtámogatásban részesített Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitelt vezettek be, amelyek 2020. december 31-éig hatályba lépett Agrár Széchenyi Kártya hitelügyletekre vehetők igénybe.

Az Agrárminisztérium (AM) rendelete alapján az agrárvállalkozások az Agrár Széchenyi Kártya konstrukció keretében akár 1, 2 vagy 3 éves futamidejű folyószámlahitel igénylésére is lehetőséget kapnak.

A 200 millió forint maximális hitelösszegig a jogosultsági feltételeknek való megfelelés esetén, a szabad támogatási keretük terhére tehetik mindezt. A kormányzat a hitelekhez annak teljes futamidejére 100 százalék kamattámogatást ad, emellett 100 százalék kezességi díjtámogatást, teljes kezelési költségtámogatást, illetve akár teljes egyéb költségtámogatást is nyújt.
Az Agrár Széchenyi Kártya már igényelhető országszerte a Széchenyi Kártya Program eddigi hiteleihez hasonlóan a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a területi kereskedelmi és iparkamarák és a KAVOSZ Zrt. regisztráló irodáiban.

De mi is az az Agrár Széchenyi Kártya?

A mezőgazdasági szektorban dolgozó vállalkozások részére kialakított, kedvezményes feltételrendszerű, állami kamat- és kezességi díjtámogatásban részesített szabad felhasználású folyószámlahitel.

Minden olyan kkv igényelheti, mely
– meghatározott mezőgazdasági, állattenyésztési, ill. egyéb jogosult tevékenységet végez,
– rendelkezik legalább egy (25 millió forint felett két) lezárt teljes naptári évre vonatkozó működési múlttal, ill.
– MÁK-tól kapott ügyfél-azonosító számmal,
– nincs lejárt köztartozása, sem lejárt hiteltartozása,
– megfelel az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukció Üzletszabályzatában meghatározott egyéb feltételeknek.