A visszaesést tapasztal az egyik legnagyobb, online, céginformációkat gyűjtő és közlő oldal a koronavírus-járvány elindulása óta, így egyértelműen annak tulajdonítja a hatását.


Az Opten elemzése azt mutatja, hogy az ország egészében kevesebb céget alapítottak, ami nem feltétlenül a cégalapítási szándék megszűnésére utal, sokan valószínűleg csak kivárnak terveik megvalósításával, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzet inkább óvatosságra inti a vállalkozni szándékozókat és a fogyasztókat is természetesen.

A megszűnő vállalkozások száma ugyanakkor mérsékelten nőtt, áprilisban 2892 céget töröltek adataik alapján, ami márciushoz képest 2,7 százalékos, tavaly áprilishoz képest pedig 11,6 százalékos emelkedés, ez mindenképpen kiemelkedő adat. Áprilisban 847 végelszámolást indítottak a vállalkozók, ami viszont nem számít kiugrónak, bár évközi értéknek az elemzés szerint viszonylag magas. A kényszertörlések 1804-es száma a 2019-es havi átlagból szintén nem emelkedik ki adataik alapján, így ezen a téren valószínűleg nem hozott nagy változást a vírus hatására bekövetkezett gazdasági visszaesés.

A végrehajtások száma meglepő módon visszaesett, áprilisban csupán 538 ilyen eljárás indult, ami a korábbi számokhoz viszonyítva alig a 10 százaléka csupán. Ez a szám nem olyan meglepő, maga az adatközlő is a kormányzati enyhítő intézkedésekkel és az elnézőbb adóhatósági gyakorlattal magyarázta. Emellett a járvány gazdasági következményei ellen hozott kormányzati intézkedésekkel magyarázzák azt is, hogy az átlagostól elmaradó, mindössze 294 felszámolás indult áprilisban. Hangsúlyozták ugyanakkor azt a tényt is, hogy a válság elhúzódásával a felszámolások száma is emelkedésnek indulhat, ez egyelőre még várat magára.

A cégalapításokat, a megszüntetéseket és a rendben működő cégeket összesítő fluktuációs index országos értéke 7,96 százalék. Tolna, Győr-Moson-Sopron, Vas és Csongrád megyékben 5 százalék körüli az értéke, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest és Nógrád megyében ennek a kétszeresét, a fővárosban pedig a 16 százalékot is meghaladta, adta közre a cégek adatbázisát számontartó és gyűjtő cég.