A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) összesen 1490 milliárd forint keretösszegű finanszírozási csomagot állított össze a magyar vállalkozások számára összehangolt hitel-, tőke- és garancia programokon keresztül. A vírussal kapcsolatos gazdasági nehézségek elhárítására, és a gazdaság újraindítására létrehozott alprogramok többféle módon segítik a vállalkozásokat: munkahelyek megóvása, likviditás megőrzése és a fejlesztések folyamatosságának a biztosítása.

A  teljes finanszírozási eszköztárát és termékportfólióját érintő csomagot dolgozott ki, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint a nagyvállalatok számára célzott módon biztosítja a szükséges forrást. Az újonnan kidolgozott, illetve jelentősen átalakított három hitel, kettő garancia és négy tőkeprogram révén megoldást nyújt nehéz helyzetbe került vállalkozások számára.

Kiemelendő a saját forrású hitelprogramok közül a mikro- és kisvállalkozásoknak nyújtott MFB Krízis hitel, amely pénzügyi vállalkozásokon keresztül igényelhető. A vállalkozások 2,5 százalékos éves ügyfélkamat mellett vehetik fel a hitelt minimum 1 millió, maximum 150 millió forint összegben. A cél: általános beruházási célok, illetve forgóeszköz finanszírozása.

Nagyvállalkozásoknak, illetve olyan középvállalkozásoknak, amelyek nagyobb beruházást terveznek, aktuális lehet az MFB Versenyképességi hitelprogram. Felhasználható beruházás, forgóeszköz finanszírozására, hitelkiváltásra, és akvizíció, azaz részesedés vásárlás finanszírozására, illetve likviditásfinanszírozásra is. Mindkét programot 80 százalékos állami kezességvállalással lehet igénybe venni, és ami még fontos: a kamathoz pedig további 0,1 százalék kezességvállalási díj kapcsolódik. Az MFB saját forrású programjai április végétől igényelhetők.

A GINOP program keretében  források  átcsoportosításával egy módosított feltételekkel elérhető hitelprogramot bocsát rendelkezésre, Mikro- és kisvállalkozások technológiai korszerűsítése célú hitelprogram (GINOP-8.3.5-18) névvel. A KKV technológia hitelprogram néven a vállalkozások körében már ismert program beruházások és likviditás finanszírozására is igényelhető az MFB Pontok hálózatában, hozzátesszük: továbbra is nulla százalékos ügyfélkamat mellett.

Emelett pedig 500 milliárd forintos hitelgarancia program indul, Krízis garanciaprogram néven a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezelésében. Az év végéig meghirdetett program keretében a vállalkozások folyószámlahiteleikhez, forgóeszköz- és beruházási hiteleikhez vehetik igénybe a 90 százalékos mértékű állami garanciavállalást. Az MFB emellett létrehozta az MFB Vis Maior Garanciaprogramot, amely 5 milliárd forinttól nyújt hitelhez kapcsolódó garanciát.