Két új pályázat a Magyar falu programban: óvodák játszóudvarai és nyilvános játszóterek újulhatnak meg azokon a kistelepüléseken, akik sikeresen pályáznak, valamint a közterületek karbantartásához szükséges eszközöket is lehet beszerezni. Nézzük a részleteket!

Az önkormányzat tulajdonában lévő játszóterek felújítását célozza meg a program, emellett pedig az óvodai játszók és kültéri játékok, eszközök vásárlását célozza az „Óvodai játszóudvar és közterületi játszótér fejlesztése” elnevezésű alprogram a Magyar Falu Programon belül. Az egy-egy fejlesztésre maximálisan igényelhető támogatási összeg 5 millió forint, a pályázati keret pedig összesen 2 milliárd forint.

A másik, amely a „Közterület karbantartását célzó eszközbeszerzés” névre hallgató alprogram, pedig a belterületi közterületek megfelelő karbantartásához, mint például a közparkok, járdák, járda melletti zöldterületek, emlékhelyek fenntartásához, gondozásához járul hozzá új eszközök, munkagépek beszerzésén keresztül. Ebben az esetben a helyhatóságok által maximálisan igényelhető támogatási összeg 15 millió forint, az alprogramra pedig mindösszesen 3 milliárd forint áll rendelkezésre.

A kormány célja a falvak népességmegtartó erejének javítása, hogy ismét vonzóvá váljanak a fiatalok, a családok és a letelepedni vágyók körében. A kistelepülési életkörülményeket fejlesztő Magyar falu programban a pályázat benyújtására jogosultak az 5000 vagy ennél kevesebb lakosú települések önkormányzatai vagy önkormányzati társulásai. Az idei évben is folytatódik, sőt bővül a Magyar falu program. A költségvetés idén is rögzíti, hogy legalább 150 milliárd forint jut a programra útkarbantartásra és falusi civil szervezetek támogatására juttatnak pluszforrásokat, összesen 12,5 milliárd forint értékben. Azt már lehetett tudni, hogy a Magyar falu programra idén legalább annyi forrás jut mint tavaly, mivel a 2020-as központi költségvetésben szerepelt az erre a célra megjelölt 150 milliárd forint.

A pályázatokat április 20-án írták ki, benyújtásra pedig május végétől egészen június közepéig lesz lehetőség.