Vállalkozóként sokszor találkozhatunk ezekkel a fogalmakkal, de vajon tisztában vagyunk vele, mit is jelentenek? Vajon ugyanarról beszélünk-e vagy csak kis átfedés van a kettő között?

A mikrohitel, ahogy a nevében is benne van, kisebb összegű, jellemzően 10 millió forint összeg alatti hitelt jelent. Elsősorban induló, kisebb vállalkozások, főként egyéni vállalkozások számára jelenthet megoldást, illetve olyan nagyvállalkozások számára, akiknek nem nagy befektetéssel járó segítség kell azonnal. Ezek általában államilag támogatott forrásból származnak, és legtöbb esetben EU-s pályázathoz kapcsolódnak. Bizonyos esetekben vissza nem térítendő támogatást is adnak mellé és a forrás elsősorban valamelyik bank.

Az államilag támogatott források különböző állami szervezetektől igényelhetők, államilag támogatott források. Főbb jellemzői, hogy a kamata a legtöbb esetben 5% alatt van, és a hitelösszeg nem haladhatja meg a 10 millió forintot. A hitelfelvétel során a másodlagos költségek felmerülnek (értékbecslés, ügyvéd, adminisztrációs díj stb.). Nem kereskedelmi bankok folyósítják jellemzően. A futamidő beruházási hitel esetén maximum 10 évre tehető, a forgóeszköz hitel pedig maximum 3 év. Az önerő leggyakrabban minimum a felveendő összeg 20%-a. A hitel célja lehet gépek, berendezések, eszközök és más beruházások finanszírozása, a már meglévő üzleti tulajdon vagy bérelt infrastruktúra bővítése, különböző fejlesztése, illetve forgóeszközök vásárlása a beruházásokhoz kapcsolódóan.