A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának újabb szakasza indult el közel 1500 milliárd forintos keretösszeggel, amelynek az NHP Hajrá nevet adták.

Nézzük, mit lehet róla tudni!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) még 2013. június 1-jén indította el a Növekedési Hitelprogramját, amelyet NHP-ként rövidítenek a leggyakrabban és amely a kis-és középvállalkozások hitelezésében megfigyelt zavarok enyhítésében, a pénzügyi stabilitás megerősítésében, valamint az ország külső sérülékenységének csökkentésében játszott szerepet.

2020 tavaszán a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak gyengítése, illetve az ehhez kapcsolódó zavarok elkerülése miatt, már ami a hitelpiacot érintheti, az MNB 2020. április 20-án elindította az NHP részét képező NHP Hajrá konstrukciót, melynek keretösszegét a Monetáris Tanács 1500 milliárd forint összegben határozta meg.

Az NHP Hajrá program keretében a jegybank 0 százalékos kamatozású, legfeljebb 20 éves futamidejű refinanszírozási hitelt nyújt a hitelintézeteknek, amit azok továbbhiteleznek a KKV-knak, vagyis a mikro, kis és középvállalkozásoknak, másrészt ugyanezen cél érdekében refinanszíroznak pénzügyi vállalkozásokat is.

A program tehát fix kamatozású, és ami nagyon fontos: legfeljebb 2,5%-os kamattal rendelkező kölcsönt vagy pénzügyi lízingforrást biztosít a kis- és középvállalkozások részére, ezzel az egyik pedig jelenleg nem mást ért el, minthogy a legkedvezőbb elérhető konstrukció lett a hitel és bankpiacon. A 10 munkanapos hitelbírálat eredményeként 1 millió és akár 20 milliárd forint közötti összegben juthat hitelhez az igénylő vállalkozás.

A hitel célja több minden is lehet, akár támogatás előfinanszírozás, akár hitelkiváltás is, az eddigieknél szélesebb körben használható. A munkahelyek és termelési kapacitások megtartása, valamint a vállalatok likviditásának biztosítása érdekében lehetőség lesz újra forgóeszközhitelek felvételére, lényegében szabad felhasználási lehetőséggel. Felhasználható vevőkövetelés- és készletfinanszírozáson túl a munkaerőköltség fedezésére, továbbá előfinanszírozhatók EU-s támogatások is.

A növekedési hitelprogram (nhp) az elmúlt 7 évben közel 50 ezer mikro-, kis és középvállalkozás számára biztosított kedvező és kiszámítható kamatozású forrást, ezáltal kiemelkedő szerepet játszott a kkv-szektor hitelezésének beindításában és felfuttatásában.

A minimális hitelösszeg 1 millió forintra csökkent, így a mikrovállalkozások előre jutásában is fontos szerepet tölthet be a program, illetve még egy remek dolog: annak érdekében, hogy az ügyfelek minél hamarabb forráshoz jussanak,  a hitelbírálati döntést az ehhez szükséges információk rendelkezésre állását követő két héten belül kell meghozniuk a bankoknak.