A jól prosperáló, nagy növekedési potenciállal rendelkező startupokat, kis- és középvállalkozásokat, valamint nagyvállalatokat, melyek a mostani nehéz helyzetben segítségre szorulnak, segíti két mentőprogramjával és egy új alap felállításával a Hiventures alapkezelő. Mutatjuk a részleteket!

A KKV-kat mindösszesen 30 milliárd forintos keretösszegű startup mentőprogramban ügyletenként maximum 150 millió forinttal, 1 százalékos belépési tulajdonrészért cserébe tőke és tagi kölcsön formájában finanszírozzák.
A mentőprogram részeként összesen 41 milliárd forintos keretösszeg áll az igénylők rendelkezésre, az igényelhető finanszírozás pedig 50-250 millió forint között lehet. A zárt, 10 éves lejáratú konstrukció 1 százalékos tulajdonrészért cserébe tőke és tagi kölcsön formájában valósul meg.

Mivel az alapkezelő jelentős szerepet vállalt az MFB Csoport összehangolt gazdaságélénkítő programjából, ezért a Hiventures elindítja a 150 milliárd forint keretösszegű Krízis I. tőkealapját, amely a bajba jutott, tőkeigényesebb stratégiai cégeket segíti a hazai és külföldi cég- és ingatlanfelvásárlásokban, valamint fejlesztésekben is akár.

Mi is az a startup? Minden induló vállalkozás startupnak számít vagy van egyéb formai követelmény is, aminek meg kell felelni? Nézzük csak, pontosan kikre is vonatkozik!
A startup (a magyar szóhasználatában korai fázisú vállalkozás) általában az újonnan alapított, nagy növekedési potenciállal rendelkező vállalkozások, amelyek többsége termék- vagy üzleti modell innovációjával foglalkozik. Ezek a cégek a nemzetközi piacokon való jelenlétet tűzték ki célul, tehát nem kizárólag a helyi piacra koncentrálnak.

Mi a különbség és a hasonlóság a startup kifejezés és a kis-és középvállalkozások (kkv) kifejezés között?

A kkv definícióját alapul véve kijelenthető, hogy minden startup kkv vállalkozásnak minősül, de ez fordítva nem igaz: nem minden kkv-t lehet a startup fogalmi körébe vonni. A startup kifejezés a magyar gazdaságpolitikában „innovatív mikrovállalkozásként” szerepel.