Megjelent az újabb adókönnyítésekről szóló kormányrendelet. A Gazdaságvédelmi Akcióterv újabb intézkedései több mint 200 milliárd forintot hagynak a magyar családoknál, a vállalkozásoknál és a lakosságnál a tervek szerint. Nézzük őket egyesével!

A koronavírus-világjárvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások terheit még tovább csökkentik: július 1-jétől két százalékponttal – 17,5 százalékról 15,5 százalékra – csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke.
A kisvállalati adó kulcsa jövő év január 1-jétől egy százalékponttal – 12 százalékról 11 százalékra – csökken, amely nagy segítséget jelenthet közel 51 ezer vállalkozás életében.

Adókönnyítést és likviditási könnyebbséget is jelent a cégek és vállalkozások számára, hogy elegendő lesz a beszámolót és az ahhoz kapcsolódó bevallásokat ez év szeptember 30-ig elküldeni. Az adót megfizetésére is ugyanez az az időpont érvényes.

Ezentúl ingyenes fizetéskönnyítést vehetnek igénybe a vállalkozások, mely kérelemre indul, amelyet a hatóság 15 napon belül bírál el. A kérelem mindenkinek illetékmentes, és legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő harmincadik napon nyújtható be. Az igénybevételhez elegendő, ha a fizetési nehézség a veszélyhelyzetre vezethető vissza. A 12 havi részletfizetés vagy a hathavi pótlékmentes fizetési halasztás mindegyik adófajtára kérhető, és 5 millió forintos tartozásig vehető igénybe.

A munkavállalók helyett május 1-jétől a munkáltató fizeti ki az egészségügyi szolgáltatási járulékot, amely havi 7710 forintot jelent. A munkáltató kérésére a NAV engedélyezi, hogy csak a veszélyhelyzet megszűnését követő két hónap elteltével kelljen a vállalkozásnak megfizetnie.

Az a személy, akire Magyarországon a társadalombiztosítás szabályai kiterjednek és nem biztosított, valamint egészségügyi szolgáltatásra sem jogosult – a kockázatközösség elve alapján – egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére köteles. A járulék fizetését az adóhatóságnál kell kezdeményezni. Egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alapján az egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatásaira lehet jogosultságot szerezni és csak annak kell fizetnie, aki semmilyen más jogcímen, és szociális rászorultság alapján sem jogosult egészségbiztosítási szolgáltatásra.